INFO OM ADHD PÅ VUXNA

ADHD symptom hos vuxna

~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.
 
~ Behov av rutiner och struktur men ...
 
~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker
 
~ Låg mental uthållighet
 
~ Lättdistraherad
 
~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamhet i synnerhet på saker man upplever tråkiga
 
~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne
 
~ Bristande motivation och därför
 
~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.
 
~ Impulsiv – t ex när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till
 
~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas
 
~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.
 
~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)
 
~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas
 
~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa
 
~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för t ex tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc.
 
~ Svårigheter med att göra något metodiskt och
 
~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför
 
~ Benägen att göra saker i fel följd
 
~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort t ex nycklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc.
 
~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra research på just det ämnet/intresset.
 
~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan t ex yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide’ så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova. T ex får man för sig att möblera om gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.
 
~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har
 
~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.
 
~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och
 
~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.
 
~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppskontroll t ex går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.
 
~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information t ex olika sorters sinnesintryck
 
~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (dvs medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.
 
~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog
 
~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan t ex sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.
 
~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)
 
~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"
 
~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredsställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.
 
~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.
 
~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.
 
~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.
 
~ Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det) 
 
~ Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.
 
~ Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer mm
 
~ Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.
 
~  Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som t ex dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar